Skip To Content
Sportmedisch Onderzoek

Sportmedisch Onderzoek

Sportmedisch Onderzoek

Een sportmedisch onderzoek is een onderzoek dat zich richt op het behandelen en voorkomen van blessures en het verbeteren van prestaties bij zowel beginnende als ervaren sporters. Het sportmedisch onderzoek wordt uitgevoerd door de sportarts en brengt jouw gezondheid en belastbaarheid in beeld. Sportmedx is aangesloten bij FMSI en SCAS gecertificeerd, dit betekent dat de sportartsen van Sportmedx bevoegd zijn om sportmedische onderzoeken te verrichten.

SMA Keuring

Welke sportmedische onderzoeken zijn er?

Bij Sportmedx kun je de volgende sportmedische onderzoeken laten uitvoeren:

 • Basis sportmedisch onderzoek (BSMO)
  Het basis sportmedisch onderzoek is bedoeld voor jongeren of beginnende sporters die weinig tot geen klachten ervaren. Het BSMO bestaat uit: meting van lengte, gewicht en vetpercentage, ogentest, kleurentest, urinetest, algemeen lichamelijk onderzoek, advies en rapport.
 • Basis plus sportmedisch onderzoek (BSMO+)
  Het basis plus sportmedisch onderzoek bevat dezelfde metingen als het BSMO, maar is uitgebreid met een rust-ECG (hartfilmpje). Dit onderzoek wordt aanbevolen bij mensen die intensief sporten of sporters die terugkerende klachten ervaren tijdens het sporten.
 • Groot sportmedisch onderzoek (GSMO)
  Het groot sportmedisch onderzoek is bedoeld voor sporters die zeer intensief sporten of ouder zijn dan 35 jaar. Het bevat, naast de metingen die ook binnen het basis plus sportmedisch onderzoek vallen, tevens een maximale inspanningstest met ECG-controle. Hierbij wordt een hartfilmpje gemaakt tijdens de inspanning, waardoor de sportarts kan zien hoe het hart reageert op inspanningen.
 • Groot sportmedisch onderzoek met ademgasanalyse (GSMO+)
  Het groot sportmedisch onderzoek met ademgasanalyse is bedoeld voor sporters die zeer intensief sporten en daarbij prestatiegericht zijn. Het bestaat uit alle onderzoeken die binnen het groot sportmedisch onderzoek vallen, met daarnaast een ademgasanalyse, waarbij tevens het maximale zuurstofopnamevermogen (VO2max) en het omslagpunt worden berekend. Hierdoor kan de sportarts jouw conditie zeer nauwkeurig in kaart brengen en hier het trainingsadvies op aanpassen.

Wil je weten welk sportmedisch onderzoek het meest geschikt is voor jou? Neem dan contact met ons op, wij adviseren je graag. Wil je een sportkeuring laten uitvoeren? Bepaal via de keuringswijzer welke keuring het meest geschikt is voor jou.

Neem contact op

Onderdelen van een sportmedisch onderzoek

Bij alle sportmedische onderzoeken worden de resultaten direct na afloop besproken en krijg je na de tijd een schriftelijke rapportage mee.

Onderdeel BSMO BSMO+ GSMO GSMO+
Bespreken van de medische vragenlijst x x x x
Lichamelijk onderzoek (incl. bloeddrukmeting) x x x x
Bepalen van lengte, gewicht en vetpercentage x x x x
Oogtest x x x x
Urineonderzoek x x x x
Longfunctietest (op indicatie) x x x x
Bloedonderzoek naar cholesterol en hemoglobine x x x
Rust-ECG (hartfilmpje in rust) x x x
Maximale fietstest met inspannings-ECG en bloeddrukcontrole, incl. maximale hartslag en loopbandtest x x
Bepaling van VO2max, omslagpunt en hartslagzones x

Vergoeding sportmedisch onderzoek

Het is goed om te weten dat een sportmedisch onderzoek in veel gevallen wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Bekijk ons vergoedingenoverzicht

Wil je een afspraak maken bij de sportarts?
Wij zijn aangesloten bij: