Skip To Content
Wat is een bloedonderzoek? Wat is een bloedonderzoek?

Wat is een bloedonderzoek?

Wat is een bloedonderzoek?

Een bloedonderzoek is een onderzoek waarbij het hemoglobine (Hb) en het cholesterol wordt gemeten. Wanneer deze waarden te hoog of te laag zijn kan dit nadelig zijn voor je gezondheid en je sportprestaties. Het bloedonderzoek wordt uitgevoerd als onderdeel van een sportmedisch onderzoek. 

Bloedonderzoek sportarts

Cholesterolmeting

Bij de cholesterolmeting wordt jouw totale cholesterol gemeten. Dit is een optelsom van het LDL (‘slecht cholesterol’), het HDL (‘goede cholesterol’) en de triglyceridewaarde. Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor cellen, bepaalde hormonen en galzuren. Echter, te veel of een te hoog cholesterol vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Neem contact op

Hemoglobinemeting

Hemoglobinemeting

Tijdens een hemoglobinemeting wordt de concentratie van hemoglobine in je bloed gemeten. Hemoglobine (Hb) zit in de rode bloedcellen en transporteert zuurstof vanuit de longen naar (bijvoorbeeld) de spieren. Wanneer het hemoglobinegehalte te laag is spreekt met van bloedarmoede. Dit kan komen door een te laag ijzergehalte, bloedverlies (door bijvoorbeeld menstruatie of aambeien), verminderde aanmaak bij ziekte, maar wordt bijvoorbeeld ook bij (duur)sporters gezien, omdat zij meer bloedplasma aanmaken. Hierdoor kan minder zuurstof naar de spieren worden getransporteerd en dat zorgt voor klachten als snel moe zijn of ademtekort. Wanneer het hemoglobinegehalte te hoog is, zitten er meer cellen in het bloed en is de kans dat het bloed gaat klonteren groter.

Adviezen bloedonderzoek

Adviezen bloedonderzoek

Advies bij een te hoog cholesterol
Bij een te hoog cholesterolgehalte kun je met jouw huisarts overleggen of het zinvol is het cholesterolprofiel in het bloed te laten bepalen. Zo kan worden vastgesteld wat de verhouding is van de verschillende types cholesterol in het bloed. Probeer verzadigde vetzuren in jouw voeding zo veel mogelijk te mijden. Gebruik liever olie, vloeibare bak- en braadproducten en magere en halfvolle zuivelproducten in plaats van volle zuivelproducten of roomboter.

Advies bij een te laag of te hoog hemoglobine
De huisarts kan de oorzaak van een afwijkende hemoglobinewaarde door uitgebreider bloedonderzoek proberen te achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een vitamine- of ijzertekort. Je kunt dit zelf in de gaten houden door ijzerrijke voeding te eten, zoals rund- en lamsvlees, volkoren brood, broccoli en sperziebonen.

Vergoeding bloedonderzoek

Vergoeding bloedonderzoek

Een bloedonderzoek wordt uitgevoerd als onderdeel van een sportmedisch onderzoek en kan niet individueel worden afgenomen. Een sportmedisch onderzoek of een verplichte sportkeuring wordt in sommige gevallen (volledig) vergoed door je aanvullende verzekering. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico. De kosten van de sportmedische keuring hangen vaak af van de onderdelen waar de keuring uit bestaat. Bekijk de tarieven voor het overzicht.

Bekijk het vergoedingenoverzicht

Wil je een afspraak maken bij de sportarts?
Wij zijn aangesloten bij: