Skip To Content
Wat is een oogtest?

Wat is een oogtest?

Wat is een oogtest?

Een oogtest is een test waarmee je gezichtsvermogen wordt gemeten. Het gaat dan vooral over hoe goed je in de verte ziet. Een visus van 1.0 dioptrie (dpt) is een score van 100%, alles gelijk en boven 1.0 dpt. is normaal. Dit is onderzoek is onderdeel van een sportmedisch onderzoek of keuring. 

Oogkeuring Sportarts

Hoe gaat een oogtest?

Je staat op een afstand van 5 meter van een visus kaart. De arts vraagt je het linker oog af te dekken met je hand en wijst vervolgens op de kaart tekens aan die jij moet kunnen onderscheiden. Vervolgens wordt gevraagd je andere oog af te dekken en opnieuw wordt er gevraagd te tekens voor te lezen die er worden aangewezen. Daarna wordt er nog met beide ogen gekeken. Dit levert het gezichtsvermogen op van beide ogen afzonderlijk en ook met beide ogen samen. Verder zal de arts je pupilreacties, je oogvolgbewegingen, perifere gezichtsvelden en het kleuronderscheidingsvermogen nog bij je testen. Bij een verminderd gezichtsvermogen of afwijkingen bij het testen van de ogen zal de arts je adviseren om dit nogmaals te laten controleren bij de opticien of oogarts.

Neem contact op

Kleurenblindheids test sportarts

Wordt een oogtest vergoed?

Een oogtest is onderdeel van een sportmedisch onderzoek en kan niet individueel worden afgenomen. Een sportmedisch onderzoek of een verplichte sportkeuring wordt in sommige gevallen (volledig) vergoed door je aanvullende verzekering. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico. De kosten van het sportmedische onderzoek hangen vaak af van de onderdelen waar de keuring uit bestaat. Bekijk de tarieven voor het overzicht.

Bekijk de vergoedingen

Wil je een afspraak maken bij de sportarts?
Wij zijn aangesloten bij: