Skip To Content
Rust ECG

Wat is een rust ECG?

Wat is een rust ECG?

Een ECG is een ElektroCardioGram, in de volksmond ook wel ‘hartfilmpje’ genoemd. Als je hartspier samenknijpt om het bloed weg te pompen zal het elektrisch ontladen en daarna weer opladen voor de volgende hartslag. Tijdens een rust ECG wordt er terwijl je stil ligt op de onderzoeksbank een ECG gemaakt waarbij we deze elektrische activiteit, die je hart tijdens de hartslag opwekt, registreert. Dit onderzoek is meestal onderdeel van een sportmedisch onderzoek of sportmedische keuring maar kan ook separaat worden afgenomen. 

ECG Hartfilmpje Sportmedische keuring

Waarom een rust ECG?

Het rust ECG geeft informatie over eventuele ritmestoornissen, geleidingsstoornissen, afwijkingen van de hartspier of doorgemaakte hartinfarcten. Daarnaast levert het een uitgangswaarde op om te bekijken of er veranderingen optreden bij de inspanningstest zoals ritmestoornissen of aanwijzingen van zuurstofgebrek van de hartspier.

Neem contact op

Hoe wordt een rust ECG uitgevoerd?
ECG in rust sportarts

Hoe wordt een rust ECG uitgevoerd?

Tijdens een ECG worden electroden op de huid geplakt die signalen opvangen en resulteren in een lijn en curven op een scherm of op papier. Bij afwijkingen kunnen hartaandoeningen worden gesignaleerd, zoals hartritmestoornissen, ontstekingen of een hartinfarct. Gedurende een rust ECG span je je niet in en blijf je rustig liggen zodat we de conditie van het hart in rust kunnen onderzoeken.

Wordt een rust ECG vergoed?

Wordt een rust ECG vergoed?

Een rust ECG maakt deel uit van een sportmedisch onderzoek. Een sportmedisch onderzoek of een verplichte sportkeuring wordt in sommige gevallen (volledig) vergoed door je aanvullende verzekering. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico. De kosten van het sportmedische onderzoek hangen vaak af van de onderdelen waar de keuring uit bestaat. Bekijk de tarieven voor het overzicht.

Bekijk de vergoedingen

Wil je een afspraak maken bij de sportarts?
Wij zijn aangesloten bij: