Skip To Content
Wat is een inspanningstest? Wat is een inspanningstest?

Wat is een inspanningstest?

Wat is een inspanningstest?

Een inspanningstest is een test waarmee je antwoord krijgt op specifieke vragen die te maken hebben met inspanning van je lichaam. Denk daarbij aan maximale hartslag of waar je hartslagzones liggen. Ook bij vragen over verantwoord sporten, adviseren we in sommige gevallen om eerst een inspanningstest te doen, zodat we een goed advies kunnen geven.

Inspanningstest sportmedisch onderzoek

Wanneer gebruik maken van een inspanningstest?

Ook sporters met specifieke klachten tijdens inspanning kunnen we helpen met een inspanningstest. Veel voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld niet begrepen kortademigheid tijdens inspanning, verminderde inspanningstolerantie, verminderd prestatievermogen of hartkloppingen. Afhankelijk van de vraag kunnen we een sportmedisch onderzoek samenstellen om antwoord te krijgen op deze vraag en eventuele onderliggende pathologie aan het hart of de longen aan te tonen of uit te sluiten.

Neem contact op

Welke inspanningstesten zijn er?
Sportmedische keuring inspanningstest

Welke inspanningstesten zijn er?

We maken van gebruik van een fietstest of een loopbandanalyse.

Inhoud fietstest
Een maximaaltest met of zonder VO2max meting
Een omslagpuntanalyse met hartslagzone bepaling
Een inspannings-ECG

Inhoud loopbandanalyse
Een maximaaltest met of zonder VO2max meting
Een omslagpuntanalyse met hartslagzone bepaling

De loopbandtest bestaat daarnaast uit een beknopte loopanalyse van de sportarts. Een uitgebreide loopanalyse is mogelijk bij onze sportpodotherapeut.

Wordt een inspanningstest vergoed?

Wordt een inspanningstest vergoed?

De kosten van de inspanningstest hangen af van hoe uitgebreid de test is. Een sportmedisch onderzoek of een verplichte sportkeuring wordt in sommige gevallen (volledig) vergoed door je aanvullende verzekering. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico. De kosten van het sportmedische onderzoek hangen vaak af van de onderdelen waar de keuring uit bestaat. Bekijk de tarieven voor het overzicht.

Bekijk de vergoedingen

Wil je een afspraak maken bij de sportarts?
Wij zijn aangesloten bij: