Skip To Content
Wat is een opleidingskeuring? Wat is een opleidingskeuring?

Wat is een opleidingskeuring?

Wat is een opleidingskeuring?

Een opleidingskeuring is een sportmedisch onderzoek dat je soms verplicht moet ondergaan voordat je aan sommige opleidingen kunt beginnen. Bijvoorbeeld voor de opleidingen Veiligheid & Vakmanschap, CIOS en ALO. Voor Sport & Bewegen is dit niet verplicht, maar wordt het wel aangeraden. De keuringen bestaan vaak uit een combinatie van meerdere lichamelijke testen. Voorbeelden zijn een oogtestlongfunctietesturineonderzoek en een bloedonderzoek.

Consult Sportarts

Wanneer moet je een opleidingskeuring uitvoeren?

Enkele voorbeelden van opleidingen waarvoor een (sport)medische keuring verplicht is:

  • Veiligheid en Vakmanschap
  • CIOS
  • ALO

Staat je opleiding er niet bij, maar wordt er toch gevraagd om een (verplichte) sportmedische keuring, dan kun je ook bij Sportmedx terecht. Je kunt voor de zekerheid even contact met ons opnemen.

Neem contact op

Hoe ziet een opleidingskeuring eruit?

Hoe ziet een opleidingskeuring eruit?

De inhoud van de keuring verschilt per opleiding, maar over het algemeen zijn ze vergelijkbaar met een basis sportmedisch onderzoek en een basis+ sportmedisch onderzoek. We starten het sportmedische onderzoek met het bespreken van de medische vragenlijst. Deze vragenlijst kun je thuis invullen en meenemen naar je afspraak.

De verschillende opleidingen
Sportarts onderzoek

De verschillende opleidingen

Bij Sportmedx kun je terecht voor een medische keuring voor verschillende opleidingen.

Medische Keuring Sport en Bewegen

Voor de opleiding Sport en Bewegen is een medische keuring niet verplicht, maar wordt deze wordt wel geadviseerd. Bij deze keuring onderzoekt de sportarts welke fysieke belasting jouw lichaam aan kan, of er sprake is van lichamelijke afwijkingen en wat je kunt doen om blessures te voorkomen. Voorafgaand aan de keuring voor Sport en Bewegen dien je een vragenlijst in te vullen.

Download hier de vragenlijst voor de Medische Keuring Sport en Bewegen.

Medische Keuring CIOS

De vereiste medische keuring voor CIOS kun je laten afnemen door de sportarts. De onderdelen van deze keuring wijken niet af van de andere opleidingskeuringen. Je fysieke belastbaarheid en lichamelijke afwijkingen worden onderzocht. Voorafgaand aan de keuring dien je een vragenlijst in te vullen.

Download hier de vragenlijst voor de Medische Keuring CIOS.

Medische Keuring ALO

De medische keuring voor de opleiding ALO kun je laten afnemen door de sportarts. Ook bij deze keuring komen de vaste onderdelen van het sportmedisch onderzoek aan bod. Voorafgaand aan de ALO keuring dien je een vragenlijst in te vullen.

Download hier de vragenlijst voor de Medische Keuring ALO.

Medische Keuring Veiligheid en Vakmanschap (VeVa)

Bij de sportarts kun je terecht voor een gecertificeerde Medische Keuring voor de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa). Deze keuring bevat dezelfde onderdelen als de andere keuringen, behalve de longfunctietest. De longfunctietest wordt alleen uitgevoerd wanneer daar aanleiding voor is. Denk hierbij aan astma of een ander onderliggend probleem in de luchtwegen. Voor de medische keuring VeVa is een aparte vragenlijst. Deze kun je opvragen via de school.

Klik hier om een VeVa keuring aan te vragen.

Wordt een opleidingskeuring vergoed?

Wordt een opleidingskeuring vergoed?

Een opleidingskeuring is een sportmedische keuring die kan bestaan uit meerdere onderdelen. Verschillende zorgverzekeraars vergoeden een sportmedische keuring uitgevoerd door een sportarts vanuit aanvullende pakketten deels of volledig. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico. De kosten van de sportmedische keuring hangen af van de soort keuring. Naast meer inzicht in de gezondheidsrisico’s, levert dit onderzoek ook waardevolle informatie op waar je als sporter nog lang van kan profiteren. Bekijk hier ons tarievenoverzicht.

Bekijk de vergoedingen

Wil je een afspraak maken bij de sportarts?
Wij zijn aangesloten bij: