Skip To Content
 Wat is een wielrenkeuring?

Wat is een wielrenkeuring?

Wat is een wielrenkeuring?

Een wielrenkeuring is een keuring die je moet ondergaan voordat je aan diverse wielren evenementen deelneemt. Dit kan bestaan uit verschillende lichamelijke onderzoeken. Na de keuring krijg je een medische verklaring. Voor een KNWU licentie is de wielrenkeuring sinds 2018 niet meer verplicht, wel wordt er door de KNWU geadviseerd om je periodiek te laten keuren. Zo weet je hoe je gezondheid ervoor staat, ontdek je eventuele afwijkingen en het is in belang van je eigen veiligheid en die van anderen.

Sportmedische keuring inspanningstest

Wat houdt een wielrenkeuring in?

Medische verklaring
Een medische verklaring is een schriftelijke verklaring die door een onafhankelijke arts is opgesteld. Hierin staat een oordeel over de gezondheid van de deelnemer op basis van medische gegevens. Een medische verklaring voor een wielrenkeuring bestaat, in tegenstelling tot veel andere evenementen, ook uit een onderzoek uitgevoerd door een (sport)arts.

Sportmedisch onderzoek 
Voor het verkrijgen van een medische verklaring bieden wij verschillende sportmedische onderzoeken aan. Je kunt kiezen uit de volgende onderzoeken:
1. Onderzoek Medische verklaring: basis sportmedisch onderzoek (BSMO+)
2. Groot sportmedisch onderzoek: groot sportmedisch onderzoek (GSMO)
3. Groot sportmedisch onderzoek: groot sportmedisch onderzoek met ademgasanalyse, omslagpuntbepaling en VO2max (GSMO+)

Onze onderzoeken

Welk onderzoek is geschikt voor mij?

Welk onderzoek is geschikt voor mij?

De onderzoeksmogelijkheden zijn aangepast aan voorgeschiedenis, sportintensiteit en leeftijd en kunnen onder andere bestaan uit een hartfilmpje, longfunctietest, een uitgebreid onderzoek van de pezen, spieren en gewrichten en een inspanningstest.

Ben je jonger dan 35 jaar?
Dan kun je kiezen voor een onderzoek met of zonder inspanningstest (fietstest).
Onderzoeken: BSMO+, GSMO en GSMO+.

Ben je ouder dan 35 jaar?
Dan raden wij altijd een onderzoek met fietstest en  inspanning ECG aan. Onderzoeken: GSMO en GSMO+.
Wil je weten waar je omslagpunt ligt? Dan kun je kiezen voor een onderzoek met ademgasanalyse. Je krijgt dan tijdens de inspanningstest een mondkap voor, waardoor het mogelijk wordt precies te meten hoeveel zuurstof er wordt opgenomen en hoeveel CO2 er wordt uitgeademd. Met deze gegevens kan het omslagpunt heel precies worden gemeten en wordt het mogelijk om je van zeer gerichte trainingsadviezen te voorzien. Onderzoek: GSMO+.

Wordt een wielrenkeuring vergoed?

Wordt een wielrenkeuring vergoed?

Een wielrenkeuring is een sportmedische keuring die kan bestaan uit verschillende onderdelen. Verschillende zorgverzekeraars vergoeden een sportmedische keuring uitgevoerd door een sportarts vanuit aanvullende pakketten deels of volledig. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico. De kosten van de sportmedische keuring hangen af van de soort keuring. Naast meer inzicht in de gezondheidsrisico’s, levert dit onderzoek ook waardevolle informatie op waar je als sporter nog lang van kan profiteren.

Bekijk het vergoedingenoverzicht

Wil je een afspraak maken bij de sportarts?
Wij zijn aangesloten bij: